perjantai 27. toukokuuta 2016

Takaisin kotiin!

Moikka!


Hienoa saada sut takaisin riveihin :) ja huomenna seisotte rivissä koko sakki päättäjäisissä. Aika meni loppujen lopuksi todella nopeasti ja tavallaan tuntui siltä, kun nähtiin, ettet olisi ollut koskaan poissa. Toki kun pitää yhteyttä Skypessä, blogissa ja sähköpostilla, niin yhteys säilyy. Tämä oli sulle varmasti hieno kokemus ja monella tapaa avarsi tietoa ja taitoa elämästä Maltalla. Toivon että sait hyviä kontakteja työssäoppimisjaksosi ajalta, joiden kanssa voit pitää yhteyttä vielä tulevaisuudessakin. Kannattaa säilyttää ne kontaktit, koskaan ei tiedä mihin elämä vie.


Haikein fiiliksin kirjoittelen tätä, koska huomenna jo lähdet omille teille. Toivotan sulle hauskaa kesää ja Karankadulla saa tulla käymään. Oikeastaan kiva kuulla mihin elämä vie jatkossa :) joten ollaan yhteyksissä.


Terveisin Päivi-ope



maanantai 23. toukokuuta 2016

Ei mennyt ihan ku strömsössä..

Torstai, Perjantai ja Lauantai kului viimeisten ostosten ostamisessa ja rentoutuessa.
Perjantaina oli Paragonilla closing meeting, joka oli jälleen kerran aika turha. Sain tietää milloin taksi tulisi hakemaan minut sunnuntaina ja milloin olisi huoneen tarkastus. Tarkastus oli perjantaina ja mies nopeasti katsoi, että kaikki on paikallaa ja antoi minulle 100€ takuun takaisin ja todistuksen vaihdostani.

Lauantaina kävin Valletassa ja katselin Suomen peliä. Lähtö oli sunnuntaina 7 aamulla, joten pakkasin suurimman osan tavaroista ja siivosin huoneen.


    Asuntoni edusta.                          Kukkasia.



    Postilaatikko.


Sunnuntai aamu lähti käyntiin kello viiden herätyksellä. Viimeiset pakkaukset, siivoukset ja pedin petaaminen, aamupala ja valmiina lähtöön. Olin niin innoissani vihdoin päästä takaisin Suomeen. Olin odottanut tätä jo pari viikkoa innolla. Minua tultiin seitsemän aikaan hakemaan asunnon edestäni. Olin siis kaksi tuntia ennen lentoa kentällä, mikä oli aika paljon....
.....Mutta osoittautui minun onnekseni.

Eihän tämä olisi lähtö eikä mikään, jos jotain ei menisi pieleen. Huomasin nimittäin vähän ennen kahdeksaa, kun olin menossa baggage dropille,  että olin jättänyt käsilaukkuni kämpille!!! Siellä oli passini, lompakko ja kaikki muut tärkeät paperit. Pienoinen paniikki iski, miten saan ne takaisin siten, että kerkeän lennolle. Yritin etsiä Paragonin 24h puhelinnumeroa, mitä ei löytynyt netistä ja se numero oli minulla asunnolla olevassa laukussa. Jouduin siis menemään taksilla. Kerroin heille tilanteeni  ja että nyt pitää nopeasti päästä Burmarradiin ja takaisin.

Monet ovat saattaneet kuulla paikallisesta liikennekulttuurista, joka on aikamoinen. Täällä kaikilla on vähän omat säännöt. Noh, taksikuski tosiaan ajoi niin lujaa kun pääsi, tosin jos johonkin täällä olisin kuollut niin se olisi ollut tuo taksimatka.. Mutta päsimme nopeasti asunnolle ja ehjänä! Seuraava huoleni oli avaako kukaan minulle ovea, koska kello oli vasta 8 sunnuntai aamuna, mutta onneksi yksi kämppiksistä avasi nopeasti oven ja sain laukkuni!

Takaisin matkalla olin jo helpottunut, koska matkaan ei menisi kuin n. 10-15min ja kello oli 8.15. Eli kerkeisin hyvin lennolle. Maksoin taksista 50€, mutta se minun oli maksettava jos halusin päästä takaisin kotiin. Turvatarkastukset ja lento meno ilman ongelmia. Itseasiassa lento lensi hieman nopeammin kuin odotettu.



    Kämpillä, kaikki valmiina lähtöön.



    Tässä odottelin baggage dropia, en ollut vielä tajunnut jättäneeni laukkua.




    Maltan lentokenttä on pieni ja yksikerroksinen, joten koneisiin mennään "maan kautta"



    Nyt ollaan jo ilmassa, koko matkan oli selkeää ja aurinkoista!


-Vera


torstai 19. toukokuuta 2016

Vika viikko ja vika työpäivä!

Kaikki alkaa olemaan viimeistä täällä. Viimeinen viikko lähti käyntiin maanantaina.

Maanantai alkoi puupalkkien maalaamisella ruskealla, niitä oli kymmenkunta. Maalasimme näitä ylhäällä työpajalla. Kävimme alhaalta kylästä hakemassa teloja ja vähän maalia, ja menimme takaisin ylös. Siellä maalasimme kahdeksan levyä. Levyt maalattiin kahteen kertaan molemmin puolin. Loppupäivän tehtiin vähän kylttejä.



    Palkit kuivumassa.


    Levyjä kuivumassa.





    Kylttiä maalattiin.


Maanantaina töiden jälkeen tuntui todella heikolta ja kuumeiselta. Ilmeisesti olin saanut auringonpistoksen, joten tiistaina lepäilin kämpillä enkä mennyt töihin.

Keskiviikko olikin minun viimeinen työpäivä. Aamulla maalasimme jalkakäytävän punaisella. Teimme sen aika ripeällä tahdilla, koska se täytyi saada maalatuksi ennenkuin ihmiset tulivat. Loppupäivän teimme tälläistä käsinukke "laatikkoa". Maalasimme sen sinivalkoiseksi ja listat tummemmalla sinisellä.

Sitten kävin allekirjoituttamassa viimeiset paperit Josephilla ja hyvästelin hänet. Danielin kanssa en hyvästellyt, koska aiomme pitää yhteyttä tämänkin jälkeen.



    Jalkakäytävä jatkuu kauas vielä.



    Ennen ja jälkeen.


    Siniset listat. Koppi ei ole valmis vielä.



   Vika päivä täällä.


-Vera


 

Vastaukset kysymyksiin

Eli, toiset opiskelijat oli kysellyt vähän tästä vaihdosta ja täällä työskentelystä.



Maltalaiset puhuvat maltaa yleensä keskenään, mutta täällä on niin monta eri kansallisuutta edustettuna, joten he puhuvat englantia toisena kielenään.

Itseasiassa nykyään ei ymmärtääkseni opeteta maltan kieltä kouluissa, mikä on hieman outoa, mutta englanti on niin vahvassa asemassa täälläkin.

Kielimuuria ei siis ole töissä tai missään muuallakaan Maltalla.

Tosin ehkä vähän vanhempi väestö ei puhu niin paljon englantia, mutta osaavat kuitenkin.

Silloin tietenkin jään keskustelun ulkopuolelle, kun he puhuvat maltaa. Mutta yleensä Daniel kertoo mistä he puhuivat jos se on jotenkin tärkeä asia.


Itse töissä käyminen ei mielestäni eroa Suomesta. Töihin tullaan ajoissa ja ollaan kahdeksan tuntia. Me teimme Danielin kanssa vähän erilaista päivää, koska pidimme ruokatunnin vasta päivän lopussa. Mutta ruokailu kestää puoli tuntia, taukoja pidettiin aina välillä. En tiedä onko taukoja jotenkin määritelty tai mitotettu, me kun pidimme tauon yleensä jonkun pitemmän työn jälkeen tai vastaavaa.

Muistutan kuitenkin vielä, että minä en tehnyt töistä missään maalausfirmassa tai missään työmailla. Tein töitä paikan maalarin kanssa ja se oli korjausmaalausta puupinnoille käytännössä, ei siis sellaista mitä me teemme koulussa varsinaisesti.



Työpaikkani


-Vera


lauantai 14. toukokuuta 2016

Heinäsirkka!

Koko viikko: 

Aloitettiin iso urakka vihreällä sävyllä. Lattiaa ja rappusia oli monta neliömetriä. Koska ihmiset täytyi päästää kulkemaan aina jostain toista kautta piti tehdä aina yksi osa kerrallaan. Loppuviikosta kun lattiat ja rappuset oli melkein tehty, maalattiin valkoiset reunat rappusiin.
Daniel oli jo viimeviikolla puhunut kuinka haluaisi tehdä uusia kylttejä/julisteita, koska oli löytänyt hyviä malleja niihin. Kylä edustaa 1920 lukua, joten kyltit ovat sitä aikakautta, auttelin myös itse näissä kylteissä.


    Kulunutta pintaa.



    Yhden sisälattiankin maalasimme.


    Rappusia.


    Ennen ja jälkeen.



    Tein hieman ruskeallakin muutaman kohdan.



    Keskiviikkona oli todella lämmin, mutta ilma oli täynnä sumua, tai oikeastaan sumu oli hiekkaa.



    Valkoisia reunuksia ja yksi lattia ruskealla.



    Valmista lattiaa.


    Tämän aukiolla olevan "timantin" maalasimme, vaikka aika turhaan koska siitä täytyy kulkea autolla, joten maali pinta meni pilalle aika pian.




    Maalasin yhdet rappuset, jotka olivat yhden talon katolla.


    Perjantaina tapasimme vähän isomman heinäsirkan. Se oli n. 10cm pitkä.



    Tässä muutama kuva kyltistä.

-Vera



keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Maalarit lähettää terveisiä!

Moikka Vera!


Päätin kysellä maalariopiskelijoilta, mitä he haluaisivat kysyä sinulta. Eli keräsin muutaman kysymyksen pint14h ja pint15h -ryhmien opiskelijoilta.


Pint14h opiskelijat haluavat tietää millainen on ollut kielimuuri vai onko sellaista ollutkaan, oletko pärjännyt hyvin englannilla ja onko ollut tunnetta, että jäät töissä keskustelujen ulkopuolelle?


Pint15h opiskelijat haluavat tietää onko maalaustyö ja töissä käyminen ollut samanlaista kuin Suomessa, eli onko ollut jotenkin erilaista ja miten poikkeaa, jos poikkeaa?




Täällä kiertelen työssäoppimispaikkoja läpi ja olen todella yllättynyt miten moni on saanut top-jakson aikana sovittua jo kesätöitäkin itselleen :) Mietiskelin tuossa, että sinäkin olet ollut kaksi kuukautta jo poissa täältä, ikävä alkaa pukkaamaan, mutta onneksi kohta nähdään taas. Laitoin sulle sähköpostiakin. Skype voitaisiin ottaa vielä joku päivä, ilmoittele miten sopii.


Laitan muutamia kuvia maalareiden töistä ja alkavasta kesästä :)


Oven maalausta vanhaa kunnioittaen öljymaalilla

Johannan valmistunut laatoitustyö, juuri saumattuna :)


Vesitorni :)

Tulppaanit kukkii, kesä tulee!




Terveisiä meiltä kaikilta!



sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Lattian maalausta

Torstaina päivä alkoi kylään vievien rappusten reunojen maalaamisella. Olin tämän tehny jo muutama viikko sitten, mutta rappusia oltiin tasoitettu uudelleen, joten ne piti maalata taas. Seuraavaksi maalasimme lattian, jota olimme eilen alottaneet, loppuun. Siinä menikin torstai päivä.


   Lattian rajausta ja oikealla valmiina.

Perjantaille oli kaksi hommaa, yksi kulkutie/lattian maalaus ja yhdet rappuset. Näiden töiden jälkeen päästiin lähtemään. Teimme työt kuudess tunnissa, joten päästiin vähän aikasemmin kotio.


    Rappuset ennen ja jälkeen.

Lauantaina oli tarkoitus lähteä Cominolle, mutta sää oli sen verran huono, että päätimme olla lähtemättä. Illemmalla kävimme porukalla syömässä ja elokuvissa.

-Vera